Vertrouwenspersoon en pedagogisch handelen binnen RKMSV - RKMSV - Voetbalvereniging Meijel

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Vertrouwenspersoon en pedagogisch handelen binnen RKMSV

Vertrouwenspersoon en pedagogisch handelen binnen RKMSV

23 april 2023 8:15


Een veilige sportcultuur is voor alle sporters super belangrijk. Het is de basisvoorwaarde om met plezier te kunnen sporten. In menig trainersopleiding is er de nodige aandacht voor o.a. de technische en tactische aspecten van de sport en wordt het sociaal, veilige aspect nogal eens vergeten. Binnen RKMSV willen we ook op het sociaal pedagogische vlak de gewenste handvaten bieden.

Lieke Maessen: vertrouwenspersoon RKMSV Meijel

Wat in een veilig sportklimaat niet mag ontbreken is een vertrouwenspersoon, iemand waar je te allen tijde met je vraagstelling of probleem terecht kunt. Binnen RKMSV is er voor elke leeftijdscategorie een coördinator die de dagdagelijkse begeleiding voor kaders en teams verzorgd. Zij zijn het eerste aanspreekpunt en zullen in veel gevallen samen met jullie tot een oplossing kunnen komen.

Mochten de coördinatoren overvraagd zijn, niet het juiste advies of de gewenste hulp kunnen bieden dan kunnen we sinds dit jaar bij RKMSV terugvallen op een extern vertrouwenspersoon. Lieke Maessen, actief als voetbalster bij VV Helden, is gedragswetenschapper bij de Gemeente Peel & Maas en brengt met haar ervaring de gewenste aanvulling. Naast de adviserende en ondersteunende rol voor onze coördinatoren en kaders is Lieke natuurlijk ook beschikbaar voor het individu. Dus mocht je als speler of ouder iets willen delen, maar doe je dit liever vertrouwelijk met een onafhankelijk persoon, neem dan contact op met Lieke via vertrouwenspersoon@rkmsv.nl.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Lieke_Maessen2.png


Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Sportverenigingen hebben de plicht om maatregelen te nemen die grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen, zo ook RKMSV. Naast het aanstellen van een vertrouwenspersoon is de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) één van de mogelijke maatregelen. Het verplicht stellen van een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van bijvoorbeeld (nieuwe) trainers, leiders of andere vrijwilligers. Met ingang van komend seizoen 2023-2024 zal RKMSV, met name binnen de jeugdafdeling, in de benodigde VOG’s gaan voorzien. Als sportvereniging kan RKMSV de VOG voor een gehele groep en kosteloos aanvragen. RKMSV zal dit structureel evalueren en aanvullen om ook op deze manier bij te dragen aan een veilig sportklimaat voor u en uw kind.


Pedagogisch handelen

In het seizoen 2022-2023 heeft RKMSV haar samenwerking met voetbalschool 4-Skills vernieuwd. Naast de technische scholing voor onze kaders zullen we dit maal ook aandacht schenken aan de sociaal pedagogische aspecten. In vier avonden komen achtereenvolgens de groepsontwikkeling, de organisatie binnen de club, het positief coachen en grensoverschrijdend gedrag aan de orde. Een interactief programma waar naast de nodige informatievoorziening middels verschillende werkvormen een aantal praktische tips wordt aangereikt.

Een programma waar we niet alleen onze trainers en leiders de juiste handvaten willen bieden, maar de RKMSV vrijwilliger in het algemeen. Daarnaast bespreken we momenteel een mogelijke samenwerking met andere sportverenigingen in Meijel. Meer informatie en planning zal in een andere communicatie met jullie worden gedeeld.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!